Horgászengedély kiváltása, árak, tudnivalók - 2024

Horgászengedély kiváltása, árak, tudnivalók - 2024

Horgászengedély kiváltásához szükséges legfontosabb tudnivalók és 2022 árak. Magyarország édesvizein továbbra is az egyk legnépszerűbb szabadidős tevékenység mind a kicsiknek, mind a nagyoknak a horgászat. Ahhoz viszont, hogy ezt a hobbit szabályosan űzhessük szükségünk van horgászengedély kiváltására. Megtudhatod ez hogyan lehetséges és mennyibe kerül, gyereknek is szükséges-e a horgászengedély, valamint hány éves kortól kötelező. Megtudhatod mik a horgászengedély feltételei, kell-e vizsgát tenni, mennyibe kerül egy felnőtt és egy gyerek éves horgászengedély.Magyarországon 2024-ben összesen közel 780.000 regisztrált horgász került nyilvántartásba. 2019 január 1-jétől az állami horgászjegy kiváltásának a feltétele az érvényes horgász regisztráció.

Horgászkártya

A legelső lépés a horgász regisztráció amelyet a horgaszjegy.hu oldalon tudunk megtenni és Magyar Horgászkártya (MHK) megszerzése.
Szükséges a horgászegyesületi tagságot igazoló, a horgászszövetség által kiadott és érvényes Magyar Horgászkártya, valamint a horgászjegy és fogási napló Egységes Állami Horgászokmány vagy turista állami horgászjegy, ezen felül még szükséges a fogási napló is.


Ha halgazdálkodási vízterületen horgászunk akkor még szükségünk van a halgazdálkodásra jogosult által kiadott területi jegyre. Kötelező a regisztráció minden egyesületi tag szármára, vagy a tagásot vállaló horgász számára. A gyermekek számára nem kötelező kiváltani a horgászkártyát, azonban regisztrálni őket is kötelező.
Ha gyermeket szertnénk regisztráltatni akkor ahhoz először az egyik szülőnek, vagy hozzátartozónak kell regisztrálnia a rendszerbe. Ezután a rendszerben a "Gyermekem horgászna" menüpont alatt tudjuk gyermekünket hozzáadni. Ha szülőként vagy hozzátartozóként mi nem akarunk horgászni, magunkat nem kell hozzáadni.A regisztráció részét képezi a Magyar Horgászkártya (MHK) igénylése. Ez a gyermek horágszokra és a külföldiekre nem vonatkozik, de ha szeretnék megtehetik.

 

A horgászkártya 2200 Ft amit online bankkártyával tudunk kifizetni a weboldalon, érvényessége 5 évig tart.Abban az esetben ha valaki régebben horgászott és rendelkezik állami horgászvizsga bizonyítvánnyal, ki tudja váltani az érvényes állami horgászjegyet és fogási naplót.

Horgászengedély kiváltása

Ha Magyarországon bárhol horgászni szeretnénk horgászengedélyre lesz szükséged, aminek megszerzéséhez horgászvizsgát kell tenned. Ezt törvény írja elő. Horgászvizsga ingyenes és bárki számára elérhető. Létezik felnőtt (18-70 éves korig) és gyerek (15-18 éves korig) horágszengedély, valamint kedvezményes ifjúsági (15-18 éves korig) és időskorú (70 éves kor felett) horgászengedély is. A gyerekhorgászoknak nem szükséges horgászvizsgát tenniük, de ez 15 éves kortól kötelező, de a horgászvizsga már 10 éves kortól is letehető.

A horgászvizgyához személyes jelnlétre van szükség, a vizsga digitális eszközökön történi a felkészüléshez ingyenes tananyagokat biztosítanak. Ha úgy érzed, hogy felkészültél tudásodat a Pecabajnok horgászvizsga teszt felületén is letesztelheted.

Horgászengedély 2022 árak

A horgászengedély ára 2022-ben az előző évekhez hasonlóan emelkedtek. A horgászengedély drágulása az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) emelkedése miatt drágult. A horgászengedély tok ára is drágult 650 Ft-ra, de ennek megvásárlása nem kötelező. A horgászengedély tehát több díjból tevődik össze:

 

Államo horgászviszga ára: Ingyenes
Horgász regisztráció és Horgász kártya ára: 2200 Ft (a regisztráció díjmentes)
Horgászengedély tok ára: 650 Ft (nem kötelező)
Egységes államo horgászokmány
Állami horgászjegy: 3000 Ft
Fogási napló: 300 Ft
Ha hiányosan vagy nem adtad le a fogási naplót: 6300 Ft
Kedvezményes állami horgászjegy: Díjmentes
Egységes szövetségi hozzájárulás ára: 3000 Ft
Egyesületi tagdíj ára: eltérő, de legalább 2000 Ft

 

Összesítve elmondható hogy legolcsóbban 2022-ben 10.500 Ft-ra jön ki legolcsóbban a horgászengedély, ez függ attól, hogy mennyi pontosan az egyesületi tagdíj és hogy a fogási naplót időben és hiánytalanul leadtuk-e. Ha rendelkezel Magyar Hotgászkártyával akkor a horgászengedély kiváltásának az ára minimum 8300 Ft-ba kerül.

Horgászengedély megszerzésének lépései

Először is szükségünk van egy horgászkártyára, aztán le kell tegyünk egy horgászvizsgát, ezután ki kell váltanunk az állami horgászjegyet és a fogási naplót, csatlakoznunk kell egy horgászegyesülethez és végül ki kell váltanunk egy területi engedélyt is.


Ha mindennel megvagyunk hivatalosan is horgászhatunk, mehetünk pecázni!
 

hirdetés
Legújabb tartalmak